Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Киев е готов да обещае

...
Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Киев е готов да обещае
Коментари Харесай

Зеленски сваля картите, предлага сделка

Украинският президент Володимир Зеленски разгласи, че Киев е подготвен да обещае да не търси участие в НАТО в подмяна на това Русия да се съгласи на преустановяване на огъня и евакуиране на войските си, оповестява " Асошиейтед прес ".

" Това е компромис за всички - за Запада, който не знае какво да прави с нас във връзка с НАТО, за Украйна, която подсигурява сигурността си, и за Русия, която не желае да продължи разширението на НАТО ", заключи той пред локален ефирен канал.

По-рано украинският държавен глава предложи конфликтът с Русия да бъде решен на народен референдум.

" Всички взаимни отстъпки, контрактувани с Русия за преустановяване на войната, ще би трябвало да бъдат гласувани от украинците на референдум. Отговорът е доста елементарен. Всички към този момент разбираме. Не сме признати (в НАТО - бел. ред.), тъй като се опасяват от Русия. Това е всичко. И би трябвало да се успокоим, да кажем " Добре, други гаранции за сигурност ", съобщи той, представен от " Ройтерс ".

Според него по този метод въпросите за гарантиране на сигурността ще бъдат свързани с конституционни промени и промени в украинското законодателство.

Зеленски изясни, че въпросите, които могат да бъдат повдигнати на възможен референдум, биха могли да засягат територии, окупирани от съветските сили, включително Крим, или гаранциите за сигурност, предлагани на Украйна от страни в подмяна на участие в НАТО.

" Обясних на всички договарящи групи - когато говорите за всички тези промени, а те могат да бъдат исторически, ние няма къде да вървим, ще стигнем до референдум. Хората ще би трябвало да отговорят на избрани формати на компромис. И какви ще бъдат те. Това е въпрос на нашия диалог и съгласие сред Украйна и Русия ", разяснява той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР